Camp d'aprenentatge Les Obagues (Juneda)

Després de tornar del Camp d'aprenentatge hem estat parlant del que hem après. Amb tot el que hem dit, hem fet un text de cada taller. A continuació en teniu uns quants dels que hem fet. Si voleu veure més imatges de cada taller, cliqueu a sobre. Esperem que us agradi!

Taller de farines i pastes


El primer que vam fer va ser que la Castell (la nostra monitora) ens va ensenyar diferents tipus de cereals per fer pa i havíem d'endevinar quin era el gra de blat. Quan vam endevinar quin era el blat, la Castell ens va ensenyar un gra de blat gegant que era una maqueta i ens va explicar les parts: la part de fora és la pellofa i dins hi ha la llavor i la farina. Després la Castell va engegar un molí per fer farina amb el gra de blat, quan ja estava la farina, vam agafar un sedàs per colar-la i que es quedés la closca a dalt.                        
Quan ja teníem la farina feta, la Castell ens va dir que faríem tallarines de color vermell. Vam agafar amb una flamera i vam ficar farina i vam fer un volcà, vam ficar tres dits de sal i tomàquet i ho vam barrejar. Quan ja ho teníem, amb els dits havíem de tirar farina  de les vores i anar barrejant  fins que  aconseguíem la pasta. Llavors ho portàvem a les aplanadores que és una màquina per aplanar la pasta, i ho havíem de passar 10 vegades, després la Castell ho passava per una aplanadora 2 cops i finalment ho passava per un lloc que feia les tallarines.
Els vam col·locar sobre d'uns draps separats (perquè no s'enganxessin) i l'últim dia els vam bullir i ens els vam menjar.
Hem après que el gra de blat té tres parts: la closca, la farina i la llavor. Hem après que per fer la farina s'ha de passar per un molí que té dos pedres que aixafen el gra de blat i queda tot  aixafat. Hem de passar per un colador que separa la closca de la farina. Necessitem una hortalissa de color, per fer pasta. També van aprendre diferents tipus de cereals per exemple el lli, l'arròs, el blat de moro ...
Ens ha agradat molt barrejar la sal, el tomàquet i la  farina. Vam veure alguns que teníem la massa molt llarga i les tallarines eren molt llargues.

Text escrit per: Cesc, Laura, Ainhoa, Hector, Soumaya i Yeray


Taller de paisatge

Fa 200 anys hi havien terrenys de secà i ara hi ha de regadiu. Va venir un senyor de Barcelona i va construir el Canal d'Urgell per poder fer arribar aigua a més llocs de la província de Lleida. Del canal en surten 4 sèquies. Van plantar pomeres, peres i blat. A Juneda arriba la 4a sèquia i per arribar als diferents camps van construir els pouets i ara tenen un sistema d’innundació. El regadiu no arriba a tot arreu de les Garrigues. A prop del Camp d'aprenentatge hi ha un turó que quan puges es veuen les plaques solars, camps de blat, el poble  i les muntanyes del solar, el Pirineu i els terrenys que són plans.
Hem après la història dels camps de Juneda.
Ens ha agradat molt perquè hem vist moltes coses.
Text escrit per: Adriàn, Izan, Aina, Toni i Jazmín



Taller de transformació d'aliments

Al taller de transformació d'aliments vam fer mandonguilles per segon plat. I també vam fer mantega. El ingredients de les mandonguilles són: all, pollastre i julivert. Ens va agradar molt aquest taller, esperem que a tots us hagin agradat les nostres mandonguilles.
                            Text escrit per: Àlex,Daniel,Carla i Andrés.


Taller d'apicultura

Al taller d'apicultura vam anar a un camp molt gran on  hi havien 10 caixes que a dins hi havien més de 40.000 abelles. Ens vam ficar un mono especial per protegir-nos de les abelles obreres.
El nostre monitor, en Lluís, ens va explicar unes quantes coses de les abelles, com per exemple: que les abelles construeixen el seu rusc rodó i amb el pes dels productes el fan hexagonal .
Els productes de les abelles són: la mel, la cera, el verí, la gelea reial, el pròpolis i el pol·len. La mel ens la mengem, amb la cera fem espelmes, amb el verí fem medicaments, la gelea reial ens la prenem quan estem malalts, el pròpolis és pels refredats, amb el pol·len fecunden les flors i construeixen el seu rusc. Hi ha tres tipus d'abelles: la reina, les obreres i els abellots. Hi ha molts tipus d'obreres com: l'alimentadora, l'escalfadora, la constructora, la defensora i la fabricadora.
Les abelles quan piquen es moren perquè quan claven l'agulla se li queda atrapada a la pell, li fa una pressió a la panxa i es mor.
Quan hi ha un incendi al rusc són indefenses perquè agafen la mel i no poden treure la seva agulla.
Les obreres només poden matar a una reina d'una forma: envolten a la reina i l'ofeguen.
Ens ha agradat molt perquè hem après moltes coses més del que sabíem abans.
Hem après coses que no sabíem de les abelles: que quan  les abelles piquen tenen com uns ganxos al fibló i si volen marxar se'ls hi queden amb el fibló, l'estómac i els budells.
Text escrit per: Aya, Aina . G, Albert, Joel i Tao.


Taller de granja

El primer dia vam anar a donar menjar. Sabeu que els hi vam donar? palla i alfals. Seguidament  vam netejar les caques de les vaques i els porcs, tot això ho vam tirar el femer. Vam agafar els ous de les gallines i  els vam  donar pinso. Les nostres restes de menjar els hi vam donar els porcs. Vam anar a munyir les vaques. Vam veure néixer un pollet. Que bé!!
Text escrit per: Cristian, Hanan, Hajar, Habiba i Adriana





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada